Nasi Lemak Pandan...
Bahan-bahan....
NASI :
1. Beras 2 cawan (basuh bersih)
2. Santan 1 1/2 cawan
3. Air pandan 1/4 cwn..kalu xde guna pewarna hijau pon boleyy..
4. 1/2 biji bwg bsr dihiris
5. 2 cm halia dihiris
6. garam secukup rasa
7. Daun pandan 2 helai
semua bahan dimasuk ke dlm rice cooker dan dimasak(macam masak nasi)
SAMBAL :
1. Lada kering(satu mangkuk kecil)
2. 1 biji bwg besar dihiris
3. 1 biji bwg putih
4. Bilis
5. Air asam (3 sudu besar)/ 1 keping asam
6. 1 biji bwg besar dipotong bulat
7. minyak untuk tumis
8. 3 sudu gula
9. garam secukup rasa
CARA :
1. lada+bwg besar+ bwg putih+bilis= kisar
2. tumis bahan kisar hingga naik minyak dan garing
3. masukkan gula, garam, air asam
4. masukkan bawang yang dipotong bulat
5. angkat bila bawang telah layu
AYAM REMPAH :
1. Ayam separuh
2. 2 cm halia
3. 2 sudu ketumbar
4. 2 sudu rempah kari
5. 1 sudu garam
6. 3 biji bwg putih
7. 3 sudu tepung gandum
CARA :
1. halia, ketumbar, bwg putih dikisar
2. gaul bahan kisar dengan ayam + serbuk kari+garam+ tepung
3. perap 1 jam
4. goreng
|
No comments:
Post a Comment