BAHAN-BAHAN :
A : Bahan untuk dihiris/potong
- 3 biji timun ( dibuang biji dan dipotong panjang anggaran 2 inci)
- 1 biji karot (potong mcm timun tadi)
- 7 biji bwg besar (belah 4)
- 3 biji cili besar merah ( belah 4 )
- 3 biji cili besar hijau ( belah 4 )
- 10 biji bwg putih dikerat 2
B: Bahan kisar
- 1 biji bwg besar
- 4 biji bwg putih
- 2cm halia
- 2cm kunyit
- 2 sudu ketumbar + 1 sudu jintan kasar + 1 sudu jintan halus(goreng tanpa minyak & kisar halus)
- 2 sudu besar kerisik
- 3 sudu besar rempah kari/kurma
- 3 sudu gula
- garam secukup rasa
- asam jawa
- 3cm halia dimayang halus
- 3 sudu besar udang kering (tak perlu kisar)
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dalam kuali
- tumis bahan kisar, rempah kari/kurma, ketumbar dan jintan
- masukkan udang kering, halia mayang, bawang putih + bawang besar
- masukkan gula + garam + kerisik +air asam jawa (tunggu hingga garing)
- masukkan timun dan bahan hirisan yang lain.
- Perasakan( cukup masin, manis, masam)
mar_amanz...
ada gak org rendam timun n carrot tu ngan air kapur..supaya rangup..
ReplyDeleteDh lama cari resipi ni..teringat kt arwah mak mentua...
ReplyDelete