Untuk Nasi :
Bahan-bahan.....
- 1 cawan beras
- 1 inci halia
- 2 biji bwg putih
- 1 biji bawang kecil
- 1/2 biji bawang besar dihiris bulat
- 1 tsp garam halus
- 1 tsp susu pekat
- 3 biji bunga cengkih & buah pelaga
- sedikit kiub ayam
- 3 sudu besar marjerin/minyak jagung/butter/minyak masak...(mana yg ada)
- 2 inci Carrot + tomato buah + capsicum merah(kalau ada)--> potong dadu
CARA-CARA :
A. Kisar halia, bwg putih, bwg kecil..(air 1/2 gelas)
B. Panaskan Marjerin/minyak..bunga cengkih + buah pelaga+bawang besar
C.Masukkan bahan kisar
D. Masukkan garam+kiub ayam+susu+1 cawan air + bahan yg dipotong dadu
E. Matikan api..
F. Basuh beras, masukkan dalam bekas untuk kukus + bahan yg ditumis...
kukus sampai masak (dlm 45 minit)...boleh tambah air sket masa kukus tu kalau nasi keras..
AYAM PANGGANG BLACKPEPPER...
BAHAN-BAHAN...
- 1/2 ekor ayam Saiz kecil
- 1 inci halia
- 1 sudu lada hitam
- 2 biji bawang putih
- 2 sudu kicap pekat(kalau xde leh guna kicap biasa)
- 2 sudu madu
- 1 camca gula + garam
Cara-cara....
1. Halia, bawang dikisar
2. Gaulkan bahan kisar +lada hitam+kicap+madu+garam+gula dengan ayam
3. Perap dalam peti (lagi lama lagi bagus)
4. Bila siap perap...bakar selama 30 minit dengan suhu 180...
Black Pepper sos
Bahan2:
- 2-3 sudu besar lada hitam ditumbuk/kisar halus(boleh tambah jika nak pedas)
- 2 ulas bawang putih(tumbuk lumat)
- stok ayam -(buat sendiri atau guna kiub)
- air(3-4 cawan) (jika guna air stok ayam tak perlu air)
- 2-3 sudu tepung jagung(gaulkan dgn air)
- garam/perisa
- mentega/butter utk menumis
cara-cara :
- panaskan butter. tumis bawang putih hingga naik bau
- masukkan lada hitam
- masukkan stok ayam. gaul rata
- masukan air
- masukkan garam/perisa
- masukkan air tepung jagung
- gaul hingga pekat
- siap utk dihidang dgn ayam bakar. macam kenny Roger Roaster
kalau nak yg lagi simple... masak sedikit sos blackpepper LIFE dengan 1/2 gelas air, tambah sedikit garam dan lada hitam yg dipecah2..tambah sedikit bancuhan tepung jagung(1 sudu dah cukup).
MASHED POTATO
- Ubi Kentang
- Butter (ikut kesesuaian-bergantung pada ubi kentang)
- Fresh milk/cream
- Ground Black Pepper
- A pinch of salt(jika perlu)
- Cheddar cheese..kalau nak..
***Tambahkan dengan keju cheddar jika mahu***
kacau hingga sebati...Tadaaaaa..dah boleh makan..
Gravvy....
Bahan A :
- 1 biji bawang besar dihiris
- 1 1/2 kiub ayam (stok air rebusan daging/tulang pon sdp )
- air (agak-agak la)
*** 3 Bahan ni kita didihkan dulu sampai betul2 masak
Bahan B :
- mentega / butter
- sos tiram
- 2 atau 3 sudu tepung jagung - kalau nak buat byk, letak lebih sket.(larutkan ngan air sket)
- black pepper
- bahan A (yang dah dididihkan tadi)
Cara :
- Cairkan mentega/butter dlm kuali sampai cair (kalau ada lebihan minyak panggang ayam pon leh guna)
- Masukkan tepung jagung tadi . Kacau hingga sebati....
- Masukkan kuah A tadi sedikit demi sedikit ngan black pepper...kalau nak cair sket letak sup lebih..
- bila dah sebati, campukan sedikit sos tiram..Ikut suka nak letak banyak mana, atau bila kaler dah ok...
- Rasa sket, kalu kurang masin leh tambah garam...
- Tadaaa...dah leh mkn ngan mashed potato...
Mar..gravy mashed potato nyer resepi mana...bagi arr sekali :D
ReplyDeleteFaiz...aku da share resepi gravvy...hahaha..
ReplyDeleteNampak sedap..mohon nk share.nak cuba masak la nasi ni.tq ea😊
ReplyDelete